20080131 Peel en Maas

Sluiting

Na een groot aantal jaren gefotografeerd te hebben, is het fotoalbum van Rini van de Leur zo goed als vol. Op 1 maart plakken Rini van de Leur en zijn vrouw Franka de laatste foto’s in het album en slaan zij het boek definitief dicht, waarna ze van hun welverdiende pensioen gaan genieten. Met het sluiten van de fotozaak komt een einde aan een periode van meer dan 40 jaar fotografiek, waarin ze vele honderden bruiloften en families hebben gefotografeerd.

Rini begon in 1964 als leerling-fotograaf in Oosterhout en heeft zich daarna via diverse werkgevers opgewerkt, om uiteindelijk samen met zijn vrouw in 1980 een fotohandel te beginnen aan de Poststraat te Venray. Dankzij het vertrouwen van hun klanten konden ze in 1988 het huidige pand aan de Patersstraat betrekken, waarin toen tevens werd gestart met een 1-uurservice voor foto’s. Met dit nieuwe pand konden ook de mogelijkheden voor verkoop en studiofotografie worden uitgebreid.

Vele ontwikkelingen volgende de afgelopen decennia. Sommige productgen verdwenen zoals smalfilm en dia, maar ook het zelf ontwikkelen en afdrukken van zwart/wit-foto’s in de zogenaamde donkere kamers. Nieuwe producten kwamen op de markt, zoals videocamera’s, beamers, alsmede computers en printers en de laatste jaren vooral de digitale camera’s.

Veel is er ge├»nvesteerd in het op peil houden van de kennis, om hun klanten zo goed en eerlijk mogelijk te kunnen adviseren. De digitalisering van ‘het beeld’ heeft gezorgd voor een revolutie in de wereld van de fotografie. Nu kan de consument zijn foto’s zelf creatief bewerken tot poster, wenskaart of kalender, maar ook kan met nu zelf een fotoalbum samenstellen, waarbij zelfs geen foto’s meer handmatig hoeven te worden ingeplakt.

Het is een uitdagende maar vooral leuke periode geweest waarop ze met veel plezier terug kunnen kijken. “Wij zullen onze winkel en klanten gaan missen, maar nu is toch echt de tijd aangebroken om van de nog openstaande 548 vakantie- en snipperdagen te gaan genieten”, aldus Rini van de Leur. Direct na carnaval start de leegverkoop, waarbij de gehele voorraad met grote kortingen te koop is. Ook de negatieven van studio- en bruidsreportages kunnen dan overgenomen worden.