Rini van de Leur al 25 jaar fotograaf

Vandaag, 1 februari, is het precies vijfentwintig jaar geleden dat de heer Rini van de Leur van de Venray fotozaak aan de Patersstraat 10 in de fotowereld stapte. Wat begon als hobby groeide in 25 jaar uit tot een dagtaak.

Rini van de Leur begon in Oosterhout en via Kaatsheuvel belandde hij in 1969 in Boxmeer. Destijds werkte hij in een filiaal van Melskens. Vanaf 1971 vestigde de heer Van de Leur zich in Venray en 9 jaar geleden begon hij zelfstandig aan de Poststraat in Venray. De fotozaak groeide uit zijn voegen en 5 mei van het vorig jaar verhuisde fotohandel Rini van de Leur naar de Patersstraat.

De heer Van de Leur is van huis uit electriciĆ«n. Als hobby had hij fotograferen en toen hij als leerling-fotograaf begon maakte hij van die hobby zijn beroep. “Destijds ging je ’s morgens de donkere kamer in en ’s avonds kwam je er weer uit”, aldus Rini van de Leur. Alles was toen nog in zwart-wit. Kleur was wel in opkomst, maar de meeste mensen gebruikten nog zwart-wit-reportages. “In die 25 jaar zijn er veel nieuwigheden op de markt gekomen. De eerste camera’s bestonden nog uit tandwieltjes met een veertje en de video verdrong de smalfilm”.

Rini van de Leur wilde graag door middel van het E3-Journaal aandacht geven aan dit jubileum. “Er zijn zo betrekkelijk weinig mijlpalen in het mensenleven dat ik vind dat je zoiets moet vieren.” De Venrayse fotozaak is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met 3 mensen die full-time werken en 2 part-timers. Af en toe vind met er ook stagiaires. “Ik heb de kans gekregen destijds en dus moeten stagiaires ook de kans krijgen”, aldus de heer Van de Leur.

De fotorolletjes die men inlevert bij fotohandel Rini van de Leur gaan naar een centrale. Daar worden ze ’s nachts gesorteerd en ontwikkeld waarna ze omstreeks 07.00 uur ’s morgens worden afgedrukt. De centrale ligt in Duitsland en ’s avonds gaan de foto’s weer terug naar Nederland. Verder kan men in de fotozaak terecht voor alle grote merken op het gebied van camera’s. De zaak is aangesloten bij Europafoto, een Europees samenwerkingsverband. De zilveren mijlpaal heeft Rini van de Leur bereikt, op nu naar de volgende.