Lachen

Het maken van een goede pasfoto voor rijbewijs, paspoort of een ander document heeft vaak nog heel wat voeten in de aarde. Ook al gaat het niet om een staatsieportret, iedereen wil toch zo mooi mogelijk op de kiek staan. Voordat het slachtoffer naar de fotograaf gaat, poseert hij of zij enige tijd thuis voor de spiegel om te zien of haren en dasje wel goed zitten. Gezeten op de stoel bij de fotograaf, moet daar dan tot overmaat van ramp ook nog een vrolijk gezicht bij worden opgezet.

Fotograaf Rini van de Leur uit Venray heeft daar iets op gevonden. Zijn oplossing kreeg ik in het oog bij een wandeling door de Patersstraat. “De mensen willen te vaak met een serieuze snuit op de pasfoto. Er wordt over het algemeen te weinig gelachen. En als er wel een lachje afkan, dan is dat meestal een gemaakte glimlach”, verklapte de fotograaf mij.

Daaraan dacht Rini toen hij een nieuwe slogan moest verzinnen. In plaats van de bekende spreuk ‘Klaar terwijl U wacht’, schilderde Rini op de luifel ‘Pasfoto’s klaar terwijl U lacht’. Een gouden ‘verschrijving’. Die spreuk heeft volgens de Venrayse fotograaf al heel wat reacties opgeleverd. “De klanten komen lachend binnen. Zonder dat de mensen iets hoeven te zeggen, wijs ik dan meteen naar de ruimte waar de pasfoto’s worden gemaakt”.